Over Paul Kusters

Paul Kusters

Paul Kusters studeerde monumentale vormgeving aan de kunstacademie van Maastricht.

Naast zijn creatieve bestaan als cartoonist van Toos en Henk, werkt Paul dagelijks achter de schermen aan het vervolmaken van een grote collectie schilderijen die hij graag vanaf volgend jaar wil exposeren.

Wikipedia:

Paul Kusters (Geleen, 19 april 1966) is een Nederlands cartoonist en beeldend kunstenaar. Zijn cartoons verschijnen sinds de jaren '90 in verschillende landelijke en regionale Nederlandse kranten. Hij tekende 15 jaar lang wekelijks mediacartoons voor de Volkskrant. Daarnaast maakte hij 10 jaar economische cartoons voor het Financieele Dagblad.

Kusters studeerde van 1985 tot 1989 Monumentale Vormgeving, Tekenen en Kunstgeschiedenis (MO-akte 1e graads) aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht. Kusters woont en werkt in Maastricht en Meerssen.

Kusters tekent zes maal per week een actuele Toos en Henk die verschijnt in de dagbladen AD, BN/De Stem, De Stentor, De Gooi- en Eemlander, De Limburger, Limburgs Dagblad, Dagblad van het Noorden, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, De Twentsche Courant Tubantia, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant en De Gelderlander.

Daarnaast tekende hij tussen 2005 en 2016 zes maal per week Babs en Beer (een met Toos en Henk vergelijkbare cartoon) voor het Algemeen Dagblad. Op 25 april 2016 gaven Babs en Beer het stokje in het AD over aan Toos en Henk.

Paul won in 2007 de Junior Inktspotprijs van het Persmuseum in Amsterdam voor een cartoon van Babs en Beer en in 2009 voor een cartoon van Toos en Henk. In 2006 werd een Toos en Henk-cartoon tweede.

Een tv-versie van Toos en Henk was in het seizoen van 2015 dagelijks te zien bij RTL Late Night.

Het Limburgs Museum in Venlo wijdde een overzichtstentoonstelling aan het werk van Kusters, bestaande uit cartoons en schilderijen. De tentoonstelling duurde van september 2016 tot februari 2017.

In het Nederlands Stripmuseum te Groningen was er een overzichtstentoonstelling over Toos & Henk van mei 2017 tot februari 2018.

Op vrijdag 22 november 2019 tekende Kusters zijn 5000-ste Toos & Henk. Deze werd de volgende dag in alle regionale kranten en het AD gepubliceerd. Betreffende kranten besteedden er extra aandacht aan dit jubileum. Het AD duidde Toos & Henk met dagelijks 2,8 miljoen lezers, als de meest gelezen cartoon van het land.

Kusters noemt zijn cartoonwerk 'een uit de hand gelopen bijverdienste uit mijn studentenleven'. Hij ziet zichzelf niet als cartoonist maar als beeldend kunstenaar die cartoons maakt. "Ik heb twee werkruimten: eentje thuis in Maastricht, bestaande uit een kamer waar ik cartoons teken. En de andere in Meerssen waar ik eigenlijk het liefst ben; mijn atelier. Feitelijk een vertrek met twee schildersezels en een grote hoeveelheid druipende zelf ontwikkelde verf. Verfklodders en -vlekken die ik met m'n vingers, vlakke hand en paletmessen min of meer in balans probeer te krijgen tot een haast fotorealistisch beeld. Geweldig fascinerend om te doen."